Fatih YILMAZ/TOKAT,()-TOKAT'ta iki lise öğrencisi kapkaç olaylarına karşı 'elektroşoklu çanta' yaptı.
Tokat'ta Endüstri Meslek Lisesi tarafından, 'Tübitak Bilim Fuarı' düzenlendi. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 32 projenin yer aldığı fuarın açılışını Milli Eğitim İl Müdürü Levent Yazıcı yaptı. Müdür Yazıcı, açılışın ardından fuarda yer alan çalışmaları inceleyerek öğrencilerden bilgi aldı. Fuarda en çok Endüstri Meslek Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Emrah Türker ve Raşit Çabuk tarafından yapılan 'elektroşoklu çanta' dikkat çekti. İki öğrenci izledikleri haberlerde yer alan kapkaç olayından esinlenerek, elektroşoklu çanta yapmaya karar verdi. Öğrenciler, Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Sami Şahin'in desteğiyle yaklaşık üç aylık çalışmanın ardından çantayı yaptı. Kumanda sistemi ile üretilen çanta, çalındığı takdirde sahibi tarafından verilen elektroşokla çalan kişinin çantayı elinden atmasını sağlıyor.
Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Sami Şahin, günlük hayatta kapkaç olayların yaşandığını belirterek, "Bizde kapkaççıların çalmış oldukları çantaları nasıl ellerinden bıraktırabiliriz düşüncesi ile bir proje gerçekleştirdik. Elektroşok vererek insanların elinden bu çantayı attırabilirmiyiz diye düşündük. Bunun içinde çantamızın içerisine bir devre koyduk. Bu devreye ayrıca bir de kumanda sistemi yerleştirdik. Çünkü, insan kendi çantasını taşırken güvende olmasını istiyor, kendisinin çarpılmasını istemiyor. Başkasının çarpılmasını istiyor, onun için elinde kumanda ile idare etme yöntemini düşündük. Şu anda ürettiğimiz çantamızın kulp kısmında elektro devremiz var. Kumanda ile bastığımız takdirde buraya elektrik veriyoruz. Bu elektrik öldürecek şekilde değil. Sadece insanların elindeki aleti kaldırıp atabilecek şekilde bir voltajımız var. Bu çarpmadan dolayı da elindeki çantayı kaldırıp atacaktır. Atma sonucunda insan gidip kendi çantasını alabilir" dedi.
Öğrencilerden Raşit Çabuk ise, haberde izlediği kapkaç olayından sonra bu projeyi gerçekleştirmeye karar verdiklerini söyledi.

FY(EA/AK) (FOTOĞRAFLI)