Hasan DÖNMEZ / KONYA, () - KONYA Selçuk Üniversitesi, sualtı arkeoloji araştırmaları alanında faaliyet göstermek için Akdeniz'e, 'Selçuk-1' adını verdikleri araştırma gemisini indirdi.
Türkiye’de ilk kez sualtı arkeoloji araştırmaları alanında faaliyet gösterecek Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait Sualtı Kazı ve Araştırma Gemisi Selçuk-1, Antalya Limanı Setur Marina’da düzenlenen törenle denize indirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kıyıları Arkeolojik Sualtı Araştırma çalışmaları kapsamında 640 kilometrelik Antalya kıyılarında faaliyet gösterecek olan Selçuk-1, Selçuk, Varşova ve Napoli Üniversitelerinden gelecek ekiplerle birlikte 1 Temmuz’da Akdeniz’in sualtında kalmış arkeolojik zenginliğin keşif için yola çıkacak.
BAKANLIK HİBE ETTİ
26 metre uzunluğunda 20 kişi kapasiteli gemi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üniversiteye hibe edildi. İskenderun limanından sualtı kazı ve araştırmaları için yeniden düzenlenen Selçuk-1, aynı zamanda UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network eğitim gemisi olarak çalışacak. Sahip olduğu 7 su altı kamerası, sualtı botları, sonar tarayıcı sistemleri, aletli dalış ekipmanları ve vinciyle Türkiye’nin Sualtı Arkeoloji alanındaki tek gemisi olma özelliğine sahip.
'TÜRKİYE'DE 25 BİN GEMİ BATIĞI'
Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, "8 yıl önce Türkiye’nin sualtı arkeolojisinin önemini anlatmaya çalıştık ve bugün gelinen nokta oldukça sevindiricidir. Türkiye’de 8 bin 300 kilometre kıyı şeridi var bu kıyı şeridinin 5 bin yıllık denizcilik tarihi olduğunu düşünürsek kaba bir hesaplamayla Türkiye’de 25 bin civarında gemi batığı olması tahmin ediliyor" dedi.
Gemide sadece sualtı arkeolojisinin araştırılmayacağını belirten Selçuk Üniversitesi Sualtı '1250 BATIK KENTTEN 4'ÜNÜ BİLİYORUZ'
Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz de şunları söyledi:
''Gemide sadece sualtı arkeolojisi değil, diğer deniz biyolojisi, su ürünleri gibi bilimsel faaliyetler de gerçekleştirilecek. Antalya kıyılarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yapılan sualtı araştırmaları projesinde çalışacak. Türkiye’de yaklaşık 1250 batık kent var ve biz bunların sadece 4 tanesi biliyoruz. İnanıyorum ki yeni sualtı araştırmalarıyla sualtındaki zenginliği gün yüzüne çıkartacağız.''
FOTOĞRAFLI