ALMANYA'da yaklaşık 30 yıl alternatif enerji teknolojileri alanında çalıştıktan sonra 3 yıl önce yurda dönüş yapan teknisyen Osman Celep'in kendi imkanlarıyla kurduğu güneş ereji sistemini, bilimadamları da yakin takibe aldı. Dev ayna levhalar kullanarak yaptığı sistemle yüksek derecede ısı, buz ve enerji elde edebilen Osman Celep'i ziyaret eden Kocaeli Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Engin Özdemir, projenin üniversite ile birlikte geliştirilebileceğini söyledi.
İzmit'te Vezirçiftliği Mevkii'nde 'Yenidoğan Enerji Sistemleri' adıyla kurduğu tesiste 3 yıldır bu çalışmayı yaparak son aşamaya getiren, ancak bunu bitirebilmek için de tüm varlığını harcadığını söyleyen Osman Celep'in çalışması, ilgi uyandırdı. Daha önce Almanya'da çalıştığı firmaların Türkiye'de birlikte çalışma teklifinde bulunduğunu da anlatan Osman Celep'i, bugün Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Engin Özdemir ve bazı öğretim üyeleri ziyaret etti. Sistemi yakından inceleyen Prof.Dr. Özdemir Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi:
YENİLENEBİLİR ENERJİYE EN İYİ ÖRNEK 
"Kocaeli bölgesinde böyle bir çalışmanın olması bizim de dikkatimizi çekti. Burada şu anda güneşten enerji üretilmekte. Sıcak su ve buhar üretilmekte. Buna yenilenebilir enerji kaynakları diyoruz. Çünkü sistem yeniden yenileniyor. Sabah güneş doğduğunda tekrar bize enerji üretmeye başlıyor. Burada yapılan sistem dünyada bilinen konsantre etit solar power dediğimiz odaklanmış güneş enerjisi sistemi.  Bu seraların ısıtılması, sanayi tesisinin buharının temininde kullanılabilir. Bu dünyada örnekleri olan, araştırması ve geliştirmesi olan bir konu. Ama tabi yerli kaynaklarla bunun yapılması sevindirici. Geliştirilmeye, desteklenmeye ihtiyacı var. TÜBİTAK'ın da destekleri var. Bunu projelendirilip geliştirebilirsek Türkiye'de bu tür sistemlerin yaygınlaştırılması mümkün. Güneşten enerji ihtiyaçlarının sağlanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi konusunda yasal düzenlemeler yapıldı ülkemizde. 2012 yılında çıkan bir yasa var. Bu yasa ile güneşten elektrik üretirseniz devlet para veriyor. Osman beyle biz de birlikte çalışıp projeyi geliştirebiliriz."
Prof.Dr. Engin Özdemir, Türkiye'de son 10 yılda bu tür çalışmalara ekonomik desteklerin attığını da belirterek, "Güneşle ve değişik konularla alakalı destekler veriliyor TÜBİTAK tarafından. Ama bunun sağlanabilmesi için öncelikle projelendirilip tanıtılması gerekiyor. Burada ortada bir ürün var. Sadece kağıt üzerinde yazılmış bir şey değil. Akademik bakış açısıyla yaklaşıp o kapsamda geliştirilmeye ihtiyaç var" diye konuştu.
ENERJİNİN YÜZDE 70'İ ISITMA VE SOĞUTMAYA GİDİYOR
Osman Celep ise, Avrupa'da yeterli güneş olmadığı için bu sistemden yeterli verim alınamayacağını, ancak Türkiye'nin bir güneş ülkesi olduğunu belirterek, "Ben tüm hesaplamalarımı yaptım. Bu Türkiye'de ilk olduğu için önce biraz zorlanacağız. Ama eminim ki önümüzdeki yıllarda daha da gelişecek. Türkiye'de sanayi kuruluşlarında ve evlerde enerjinin yüzde 70'i ısınma ve soğutmada kullanılıyor. Bu da elektrik, doğalgaz, kömürden sağlanıyor. Bizim hedefimiz bunları sağlamakla birlikte elektrik üretimini de yapmak. Fakat biz ısıtma ve soğutmayı hallettiğimiz zaman harcanan enerji masrafını yüzde 70 aşağı çekmiş oluyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI