Erol AKKIR/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) bir ekip, cep telefonu ve televizyon ekranlarıyla, bilgisayar monitörlerinde kullanılabilecek esnek katlanabilir cam üretti.
AÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç önderliğindeki ekip, yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonunda esnek katlanabilir cam üretti. Cep telefonu ve televizyon ekranlarıyla, bilgisayar monitörlerinde kullanılabilecek esnek katlanabilir cam için Alman Patent Dairesi'ne başvuru yapıldı.
Mevcut teknolojiyle son zamanlardaki televizyon ekranlarının hafif esnetildiğini belirten Prof. Dr. Arpaç, fazla esnetilme durumunda camın kırıldığını söyledi. Kendi geliştirdikleri sistemde ise 1- 2 mikron kalınlığındaki cam filmi folyo üzerine uyguladıklarını, folyonun camın oksijen ve nem geçirgenliğini sıfıra indirdiğini, bunu OLED (Organik Işık Yayan Diyot) yüzeye uygulayıp rulo hale getirilebilen cam elde ettiklerini açıkladı.
İstenildiği kadar esnetilse bile kırılma riski olmayan bu ürünün son dönemdeki elektronik cihazlarda rahatlıkla kullanılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Arpaç, 3 Japon firmasıyla da görüşmelere başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Arpaç, "Polimer yüzeyin oksijen ve nem geçirgenliğini sıfıra indirgediğimiz için bu camı televizyon ekranında ya da cep telefonu ekranında uygulayarak katlanabilir bir ekran yapabiliyorsunuz. Bu çok ileri teknolojiyle yapılan bir çalışma. Şu an elde ettiğimiz folyonun başlangıcı 1 santimetre ile başladı. Yavaş yavaş büyüttük, bugün A4 formatında bir ekran oluşturabiliyoruz. Şimdi bunun laboratuvar düzeyinden çıkıp fabrika düzeyine sokulması lazım" dedi.
Dünyada bazı şirketlerin cam film çekmeye çalıştıklarını aktaran Prof. Dr. Arpaç, "Onların prototipinde esneme belli bir sınıra kadar olmakta. Bir ARGE çalışmasının pratiğe dönüştürülmesi 5 yıllık bir süreçtir. 5 yıl sonra ancak bunun fabrika düzeyinde üretimine geçme şansımız olabilir. Ama bizim arzumuz 1 yıl sonra geçmek. Ancak 5 yıl içinde geçilebileceği daha realist olarak görülüyor" dedi.
Bu çalışmayla ilgili Alman Patent Dairesi'ne başvurduklarını da aktaran Prof. Dr. Arpaç, "Almanya'dan başlamak üzere diğer patentleri de alacağız. Genellikle bu tür ürünlerin müşterileri yabancı firmalar oluyor. Biz yerli bir firmayla çalışmak isteriz" dedi.


EA(HA/AK) (FOTOĞRAFLI)