ULUDAĞ Üniversitesi, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden omurgasız hayvanlar, balıklar, kurbağalar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere ait 2 bin 500 civarında örneğin yer aldığı Zooloji (Hayvanbilimi) Müzesi'ni hizmete açtı.
Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü koordinatörlüğünde Fen- Edebiyat Fakültesi içerisinde bulunan Zooloji Müzesi, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’in de katıldığı bir törenle açıldı. Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, büyük bir alınteri ve emekle oluşturulan bu müzenin Bursa ve Marmara Bölgesi için önemli bir kültürel birikim olduğunu belirterek, emeği geçen Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkür etti.
Bursa Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, dünyada ses getirecek önemli müzeler açmayı planladıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Dilek, önümüzdeki günlerde bu konuda açıklamalar yapacaklarını ifade etti.
Müzede sergilenen hayvanların tümü arazi çalışmaları sırasında doğada ölü olarak bulunan veya hayvanat bahçelerinde herhangi bir nedenle ölmüş hayvanların tahnit edilmesiyle elde edilerek müzeye kazandırıldı. Biyoloji Bölümünde bazı lisans derslerinin uygulamaları müzede yapıldı, sergilenen örneklerin hazırlık aşamaları Biyoloji Bölümü Lisans öğrencileri ile gerçekleştirildi.
Sergi ve koleksiyonların bulunduğu yaklaşık 150 metrekarelik bir alanda hizmet verecek olan Zooloji Müzesinde, Türkiye’nin değişik bölgelerinden 1986 yılından itibaren Prof. Dr. İsmail H. Uğurtaş’ın öncülüğünde toplanan 13 kuyruksuz kurbağa ve 10 kuyruklu kurbağa (semender) türü, 8 kaplumbağa, 34 kertenkele ve 29 yılan türü bulunuyor. Müzede kuşlara ait koleksiyonda, 78 türe ait 131 örnek sergileniyor. Bunlar arasında ötücü kuşlar, sucul kuşlar, gündüz ve gece yırtıcı kuşları, 26 türe ait 48 memeli hayvan örneği sergileniyor.
İskelet koleksiyonu ise kurbağa, sürüngen, kuş ve memelilere ait örneklerden oluşuyor.

NG(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)