ANKARA, () - BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, yasal olmayan dinlemelere karşı çıkılması gerektiğini söyleyerek, "Süreç içerisinde birçok insan dinlendi belki hala dinleniyor. Sahte dinlemeler olabilir. Kriminal inceleme ile sahte olup olmadığı anlaşılabilir. Bugünkü teknoloji ile hiç konuşmadığınız bir içeriği bile sizin sesinizden üretmek mümkündür" dedi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, NTV canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Acarer, "Süreç içerisinde birçok insan dinlendi belki hala dinleniyor. 3 er aylık aralıklarla dinleme yapılabilir. Suçlu veya suçsuz diye karar verilir. Suçlu ise onunla ilgili kanuni prosedür başlar. Ama yapılan dinleme sonucunda herhangi bir bulguya rastlanmadıysa, dinlenen kişi aranıp siz şu süreç içerisinde dinlendiniz, suç unsuruna rastlanmadı tapeleri de imha ediyoruz prosedür budur" diye konuştu.
'İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DİNLEME YAPMIYOR'
İletişim Başkanlığı'nın dinleme yapmadığını belirten Acarer, "Kriptolu telefonlar, kriptotoyu teslim etme zorunluluğu yok. Her kriptolu telefonun anahtarı BTK'da yok. Kriptolu telefon hakkına sahip bazı kuruluşlar var. Bazılarının anahtar teslim etme zorunluluğu yok. Dinlemeler, bizim dışımızda iletişim başkanlığı dinleme yapmıyor" ifadelerine yer verdi.
'YASAL OLMAYAN DİNLEMELER ÜLKENİN BİR YARASI'
Yasal olmayan dinlemelere karşı çıkılması gerektiğini söyleyen Acarer şöyle konuştu: "Yasal olmayan dinlemeler ise bence ülkenin bir yarası. Karşı çıkılması gerekir. Sahte dinlemeler olabilir. Kriminal inceleme ile sahte olup olmadığı anlaşılabilir. Bugünkü teknoloji ile, hiç konuşmadığınız bir içeriği bile sizin sesinizden üretmek mümkündür."
KRİPTOLU TELEFONLARIN GÜVENLİĞİ
Kriptolu telefonların güvenliğine ilişkin Acarer, "Aradaki irtibatı yakalamak mümkün ama onu çözmek çok zor. Görüşmede karşılıklı kriptolu telefonların olması gerekir" dedi.
'İNTERNET YASASI ÇOK DAHA İYİ BİR YASA OLDU'
İnternet yasasına ilişkin Acarer, "Samimi olarak söylüyorum: Çok daha iyi bir yasa oldu" dedi. İnternet yasası konusundaki eleştirileri haksız bulduğunu da belirten Acarer, "Son değişiklikler daha yayınlanmadı" dedi.

HT(SS)