Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA'da Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde TÜBİTAK desteğiyle oluşturulan fizyoloji laboratuvarında, su içerisinde yetiştirilen değişik bitkilere kuraklık stresi uygulanarak, dayanıklılığı ölçülüyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, fizyoloji laboratuvarında içi su dolu kabın içinde yetiştirdikleri bitkilerin abiyotik (canlılık göstermeyen) stres şartlarına dayanıklılıkları ile ilgili temel çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Hamurcu, şunları söyledi:
"Laboratuvarda bitkilerde kuraklık ve tuza karşı hassasiyetlerini, bunlara verdikleri tepkileri ve bitkinin dayanıklılık mekanizması ile ilgili temel parametreleri ortaya koyuyoruz. Bu nedenle bitkileri kontrolü daha uygun olan su kültürü şartlarında yetiştirip daha iyi ve temel sonuçlara ulaşmak için çaba sarf ediyoruz."
Bitkilerin ıslah çalışmalarına alt yapı oluşturduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Hamurcu, "Bu tür çalışmaları yapmaktaki amacımız bitki ıslah çalışmalarına ve moleküler çalışmalara alt yapı oluşturmak. Bitkinin dayanıklılığıyla ilgili biyokimyasal parametreleri ortaya koyup, bunlarla ilgili daha sonra yapılacak olan çalışmalara ön adım atmaktır" dedi.
OTOMATİK KONTROL
Bitkileri yetiştirmekte kullandıkları kabini TÜBİTAK desteğiyle 50 bin liraya hazırladıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Hamurcu, "Kullandığımız kabin tam kontrollü. Bitkiye en iyi koşulu sağlayan otomatik doldurma ve boşaltma sistemine sahip. Led ışık sistemiyle ışıklandırılıyor. Bitkinin yetişmesi için gerekli sular etkilenmemesi için dışarıdan müdahale etmeden otomatik olarak doldurulup boşaltılıyor. Isı ve nem oranı da tamamen kontrol altına tutuluyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI