SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü tarafından baca ve egzoz gazı gibi atık ısı ve güneş enerjisinin soğutma sistemlerinde kullanılmasını sağlayacak sistem geliştirildi.
SDÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yakut, atık ısı veya güneş enerjisinin soğutma sistemlerinde kullanılabileceğini hazırladıkları projeyle gösterdiklerini söyledi. Prof. Dr. Yakut, atık ısıyı depolayıp tekrar enerji üretimi için kullanmaya başladıklarını, mevcut soğuk hava depolarında buhar sıkışmalı soğutma sistemini güneş enerjili absorbsiyonlu sisteme dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Prof. Dr. Ali Kemal Yakut, "Projede, güneş enerjili sistem mevcut sistemlere de eklenerek, güneş enerjisinin yetmediği zamanlarda kompresör veya su ısıtıcısının devreye girmesini öngörüyor. Proje aynı zamanda kullanılacak enerjiden yüzde 40 oranında tasarruf sağlamayı amaçlıyor" dedi.
PROJE İLGİ BEKLİYOR
Soğuk hava depolarında bu şekilde daha ucuza enerji üretimi yapılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yakut, şunları kaydetti:
"Enerjide tasarruf sağlayacak projemizi işadamlarıyla paylaştık, önemini anlattık ama kapımızı çalan bir sanayici olmadı. İlgilenen işadamlarımızı üniversitemize bekliyoruz. SDÜ olarak atölyemizde hayata geçirdiğimiz projemizin, imkanlar el verdiği takdirde kapasitesini daha da büyütebiliriz."
Güneşi çok fazla görmeyen ülkelerin bile güneş enerjisinden daha fazla yararlandığını ifade eden Prof. Dr. Yakut, güneşin kışın ısınma yazın soğuma amaçlı kullanılması gerektiğini, şu anda İngiltere'de bu enerjinin yegane kaynak olarak gösterildiğini söyledi.