New York Times'ta yayınlanan bir rapora göre Rusya Savunma Bakanlığı, yetenekli hacker'ları işe almak için forumlara ve sosyal medya sitelerine reklam verdi.

Perşembe günü New York Times’ta yayınlanan bir rapora göre, Rus askeri güçleri, çatışmayı savaş alanından çıkarıp siber alana taşımak için dünyanın en iyi hackerlarından oluşan bir ekip kurdu. Kremlin’in üç yıl boyunca internet üzerindeki iş arama sitelerinden ve sosyal medyadan; programcıları, profesyonel yazılımcıları ve teknolojiden anlayan üniversite öğrencilerini araştırdığı belirtiliyor. Hatta Rus yetkililerin, ülkede yasa dışı bir hayat süren yetenekli hackerları bile işe aldığı ifade ediliyor.
Sosyal medyada iş ilanı
Rusya’nın en popüler sosyal medya ağı Vkontakte (VK) üzerinden reklam veren Rusya Savunma Bakanlığı, yetenekli yazılımcılara yönelik olarak şu şekilde bir reklam yayınladı: “Üniversite mezunuysan, teknik bir alanda uzmansan, bilgilerini kullanmak istiyorsan, sana bir şans veriyoruz.
Reklamda, işe alınan kişilerin, askeri yerleşimlerde, Bilim Taburu olarak adlandırılan bölümün bir parçası olarak rahat bir şekilde yaşayacağı da belirtildi. Görsellerde çamaşır makinesine kadar döşenmiş bir daire örnek olarak sunuldu.
Savunma Bakanlığı, üniversite öğrencilerine, Bilim Taburu’na katılmaları halinde zorunlu askerlikten muaf olacaklarını da söyledi. İşe alınacak yazılımcıların programlama dilleri konusundaki bilgileri soruldu.
Savunma bakanı ‘kelle avında’
2013’te üniversite yetkilileri ile bir toplantıya katılan Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun “kelimenin iyi anlamıyla, yazılımcılar için bir kelle avındayım” dediği belirtildi. Bu bilgilerin ortaya çıkması, Başkan Obama’nın bir grup Rus Diplomat, Rusya’nın hackerlar aracılığıyla başkanlık seçimine müdahale ettiği gerekçesiyle ülkeden göndermesinin ardından daha fazla önem kazandı.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Rusya’nın siber aktiviteleri, seçim sonuçlarını etkilemek, ABD’nin demokratik kurumlarına karşı inancı ortadan kaldırmak, seçim sürecimizin bütünlüğü hakkında şüphe tohumları ekmek ve ABD hükumetinin kurumlarına olan güveni baltalamak amacı gütmektedir. Bu hareketler kabul edilemez ve bunlara tolerans gösterilmeyecektir.” dendi.