Dünyanın manyetik alanının zayıfladığını belirten bilim insanları, kutupların ters dönebileceği hakkında uyardı. Dünyanın manyetik alanın son 200 yılda yüzde 15 zayıfladığını belirten bilim insanları, bu durumun kuzey ile güney kutupların yer değiştireceği anlamına gelebileceğini belirttiler.Bilim insanları ayrıca kutupların yer değiştirmesi durumunda güneş rüzgarlarının, dünyanın ozon tabakasında delikler açacağını, elektrik hatlarına zarar vereceğini, hava koşullarını etkileyeceğini ve kanser oranlarının artacağını açıkladılar.Daily Mail'e konuşan Liverpool Üniversitesi Yeryüzü, Okyanus ve Ekolojik Bilimler profesörü Richard Holme, kutupların yer değiştirmesi durumunun insanların hayatını ciddi etkileyeceğini belirterek, "Elektriğinizin birkaç hafta kesildiğini düşünün. Günümüzde elektriksiz çok az şey çalışıyor" diye açıkladı.İngiltere Jeolojik Araştırmaları'na göre dünyanın manyetik alanı, her bir milyon yılda 4 veya 5 kez kutup değişimi yaşıyor. Uzmanlar böyle bir dönemin içinde yer aldığımızı, ancak değişimin ne zaman yaşanabileceği hakkında emin olamadıklarını belirttiler.
Danimarka'da yapılan bir çalışmaya göre de bilim insanları, küresel ısınmanın karbondioksit salınımından yerine, manyetik alan ile bağlantılı olduğunu inandıklarını açıkladılar. Çalışma atmosfere daha az kozmik ışın girdiği için dünyanın doğal bir düşük bulut örtüsü dönemine girdiğini iddia ediyor.

"HER YIL 100 BİN İNSAN ÖLEBİLİR"

Kutupların ters dönmesi durumunda yeryüzündeki radyasyon seviyesinin de artacağı ve kozmik radyasyona maruz kalınması yüzünden kanser vakalarının artacağı tahmin eden araştırmacılar, her yıl 100 bin insanın artan radyasyon yüzünden ölebileceğini öngörüyorlar.Mullard Uzay Bilimleri Labaratuvar'ından Dr. Colin Forsyth, dünyanın manyetik alanının daha kapsamlı bir haritasını çıkarmak için kasım ayında üç uzay aracının yollandığını belirterek, "Dünyanın iç kısımları hakkında temel bilgilere sahip olsak da, hâlâ bilmediğimiz çok şey var. Dünyanın manyetik alanının nasıl ortaya çıktığını, niye değişken olduğunu ve zaman ölçütünde değişkenlik gösterdiğini tam olarak bilmiyoruz" dedi.