Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, ABD’nin Pensilvanya Üniversitesi’nden araştırmacı Madhura Ingalhalikar ve grubu, beyin içi bağlantıları difüzyon tensör görüntüleme adı verilen bir yöntemle incelediğini aktardı. Ulusal Bilimler Akademisi yayınlanan 'PNAS Dergisi' araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırmada, 8- 22 yaş arasındaki yaklaşık 1000 kişinin beyni incelenirken, araştırmacılar değerlendirme için beyni 95 alt kategoriye ayırdı.
Araştırmada beyin yapılarından dolayı erkeklerin algılarını daha koordine ederek eyleme dökerken, kadınlar analitik ve sezgisel bilgileri daha iyi bir araya getirdiği ifade edildi. Bu metotla su moleküllerinin sinir lifleri üzerindeki hareketlerinin gözlemlenebildiği açıklandı.

KADIN VE ERKEK BEYİNLERİ ARASINDAKİ FARK

Araştırmada erkek beyninde, beyin yarımkürelerin kendi içindeki iletişimi daha fazla olduğu bunun sonucunda her bir alt kategorinin diğer alt kategorilerle birçok bağlantı kurabildiği görüldü. Erkeklerde kısa mesafeli daha çok bağlantı varken, araştırmacılar kadın beyninde, özellikle iki beyin yarımküresi arasında, daha uzun sinir bağlantıları olduğunu sonucuna vardı. Bu durum beyincikte ise tam tersi çıktı. Erkeklerde yarımküreler arasında daha çok iletişim varken, kadınlarda yarımküre içi bağlantı daha fazla. Araştırma, cinsiyetler arasındaki farklılıkların yaşlılığa doğru daha çok arttığını ortaya koydu.

KADINLAR KELİME VE YÜZLERİ DAHA İYİ FARK EDEBİLİYOR

Daha fazla deneğin katıldığı eski bir davranış araştırmasına göre kadınlar kelime ve yüzleri daha iyi fark edebilirken, erkeklerden daha fazla dikkatliler ve daha iyi sosyal anlama yeteneğine sahip olduğu görüldü. Buna karşılık erkekler mekansal bilgileri daha iyi kavrarken, hareketlerini daha iyi yönetebildiği açıklandı. Araştırmacılar beyin bağlantılarında gözlemlenen bu farklılıkların, bu değişik davranışlarla uyumlu olduğunu vurguladı.