Ahtapotların kollarının hemen her şeye yapışan yüzlerce vantuz ile kaplı olduğunu biliyoruz. Garip olan ise, bu vantuzların asla ahtapotun kendisine tutunmuyor olması; aksi halde ahtapotların sürekli kördüğüm olmaları gerekirdi.

Hebrew University of Jerusalem araştırmacıları, bu durumun üzerine çalışmaya karar vererek bulgularını Mayıs 15 tarihli Current Biology üzerinde yayınladılar. Araştırma, ahtapotların nasıl düğüm olmaktan kurtulduklarını açıklıyor. Bulgulara göre, ahtapot derisi tarafından üretilen bir kimyasal, vantuzların kendi üzerinde çalışmasını engelliyor.

Araştırmayı Nir Nesher ile beraber yürüten Guy Levy "Bizden önce kimsenin bu güçlü ve bulunması kolay olayı fark etmemiş olmasına şaşkınız" diyor. Levy'nin söylediğine göre, ahtapotların normalde büyük bir sorun olacak olan bu problemi basit ve zekice bir şekilde çözüyor olmaları onlar için de sürpriz olmuş.

Binyamin Hochner ve arkadaşları uzun yıllardır, özellikle esnek kolları ve motor kontrol sistemleri olmak üzere, ahtapotlar üzerinde çalışıyorlardı. Söylediklerine göre, kollarının tam olarak nerde olduğunun bilincinde olmayan tek canlı grubu ahtapotlar değil. İnsanlar ve diğer hayvanlar da kollarının yerinin tam olarak bilincinde değiller. Hochner'in açıklamasına göre, bizlerin motor kontrol sistemleri, motor ve algı sistemlerinin neredeyse sabit bir şekilde beynimizde haritalanmaları sistemi ile çalışıyor. Bu sistemin bizlerde işliyor olmasının sebebi ise omurgalarımızın hareketlerimizi büyük ölçüde kısıtlıyor ve bu şekilde beynimizin kollarımızın nerde olduğunu hesaplayabiliyor olması. Ancak bu sistemin aynısının ahtapotlarda işlemesi pek mümkün değil. Çünkü ahtapotların esnek uzuvları, sonsuz açı ile sonsuz bir serbestliğe sahip.