GÖKTÜRK - 1'den beklenen ilk sinyal geldi
GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası'ndan Uzay'a fırlatıldı. Fırlatmadan 68 dakika sonra beklenen ilk sinyal de geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan uydudaki yerli katkının yüzde 20 oranında olduğunu açıkladı.
Fransız Guayanası’nda saat 16.51'de fırlatılan GÖKTÜRK-1 için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Akıncı Tesisleri’nde tören düzenledi.
Törende Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Milli Savunma Bakan Fikri Işık konuşma yaptı.
"TÜRK KATKISI YÜZDE 20"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fırlatma töreninde bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kendi teknolojisini üretmeye devam edeceğini söyleyerek GÖKTÜRK -1 uydusunun hayırlı olmasını dilediğini belirtti.
GÖKTÜRK-1 uydusundaki yerli katkının yüzde 20 oranında olduğunu açıklayan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün gerçekten coşkuluyum. Çok daha büyük başarılar çok daha büyük projeler bizi bekliyor. Kayseri aslında uçak mezarıdır o topraklar. Oralara gömmüşlerdir üretilenleri" ifadelerini kullandı.


Yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olup, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.
Fırlatmanın ardından 68. dakikada uydudan beklenen ilk sinyal de alındı.
Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.
Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonu’na aktaracak.
GÖKTÜRK-1, dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak.
Uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.