BAHÇEŞEHİR Okulları ile Karşıyaka Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Karşıyaka Bilim Şenliği'nin ikincisi, coşkulu bir açılış töreniyle başladı. Bahçeşehir Okulları Bornova Okul Müdürü Zeynep Hülagü, müzeye ilginin her yıl arttığına dikkat çekerek, “Bilim ve ilim içinde olmalıyız" dedi.

Endüstri 4.0'a hazır bireyler yetiştirmeyi hedefleyen STEM eğitimini Türkiye'de ilk uygulayan okul olan Bahçeşehir Okulları ile Karşıyaka Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlendiği, “Ne biliyoruz ki?ö temalı, Karşıyaka Bilim Şenliği'nin ikincisi başladı. Mavişehir'deki Bilim Müzesi'ndeki açılış törenine, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bahçeşehir Okulları Bornova Okul Müdürü Zeynep Hülagü ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve Bahçeşehir Okulları'nın öğrencilerinin de aralarında bulunduğu binden fazla çocuk katıldı. Törende ilk kürsüye çıkan Bahçeşehir Okulları Bornova OkulMüdürü Zeynep Hülagü, “2009 yılında, Karşıyaka Belediyesi ile Bahçeşehir Okulları olarak bilim müzesi işbirliğimiz başladı. O günden bu yana 95 bin 800 kişi, müzemizi gezdi. Yüz bini de yakın sürede aşacağız. Müzemizde, 100'den fazla deney, 60'dan fazla istasyonumuz var. Müzemiz, sadece Karşıyaka'ya değil tüm Ege Bölgesi'ne hizmet veriyor. Bu yola çıkarken çok heyecanlandık. Geçen yıl 5 bin katılımcı ile başlattığımız şenliğimizde bu yıl 15 bin kişiyi hedefliyoruz. Bilim, hayatımızın içinde yer almaya devam edecek. Her geçen yıl, bilime ve müzemize ilgi artıyor. Bilim ve ilim içinde olmalıyız" dedi.

“BİLİMİ TOPLUMA YAYACAĞIZ"

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Bahçeşehir Okulları ile ortak düzenlediğimiz, TÜBİTAK tarafından desteklenen Karşıyaka Bilim Şenliği, bilimin sanıldığı gibi soğuk laboratuvarlara sıkışmış, anlaşılmaz formül ve işlemlerle yürütülen bir gizlilik değil; yaşamın içinde, soluk alıp veren ve sonuçlarının mutluluğunu yaşamın pratiğinde ve her alanda hissettiğimiz insani bir eylem olduğunun göstergesidir. Bilim Şenliğimiz, gündelik yaşamla bilimi buluşturacak, popüler bilim yaklaşımıyla, bizleri harika yolculuklara çıkaracaktır. Bilim Şenliğimizin gördüğü ilgi karşısında bu güzel buluşmayı geleneksel hale getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yılda ortalama 12 bin kişinin ziyaret ettiği Bilim Müzemiz ile birlikte, bilimin ve bilimsel etkinliklerin destekçisi olmayı sürdüreceğiz. Bilim Müzemizin yan tarafında temelini attığımız Evrensel Çocuk Müzesi ve Tema Parkı Projesi ile bu alanı bilim üssüne dönüştüreceğiz" dedi.

Şenliğe katılan çocuklar, müzedeki, “Sen ben biz hücreyiz", “Basit bir elektrik süpürgesi yapalım", “Uzaydan gelen madde", “Yaratıcı bir toplum için STEM, “Nesli tükenmekte olan hayvanların robotlarını yapalım" konulu atölyelere yoğun ilgi gösterdi.

ÜÇ GÜN SÜRECEK

13-15 Ekim arasında gerçekleşecek 2. Karşıyaka Bilim Şenliği'nde, 98 istasyon ve atölyede, 50'den fazla akademisyen, 3 bini aşkın katılımcıyla bir araya gelecek. Bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması için sergi, sahne şovları, gösteri, atölye / laboratuar çalışmaları, tematik bilim oyunları, yarışmalar, söyleşiler gibi etkinlikler düzenlenecek. Tüm atölyelerde, başta küçük yaştakiler olmak üzere, tüm katılımcıların, faaliyetler yoluyla temel bilimsel olguları fark etmeleri, merak duygularının, araştırma, sorgulama ve öğrenme isteklerinin tetiklenmesi amaçlanıyor.