Medya araştırma şirketi Osservatorio Pavia’nın yaptığı araştırmaya göre; İtalya’da bilimsel görüş almak isteyen gazeteciler, TV muhabirleri ya da programcıları, yüzde 80 oranında erkek bilim insanlarını tercih ediyor.
Bunun üzerine, yüksek beceri ve mükemmel profesyonel kariyerlerine rağmen kendi isimleri ve görüşleri medya organlarında yer almayan 100 bilim kadını, “100Esperte (100 uzman kadın)” isimli bir internet sitesi kurdu.
Yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ardından, Osservatorio Pavia ve Giulia Kadın Gazeteciler Derneği’nin girişimiyle hayata geçirilen proje kapsamında, online bir katalog hazırlandı.
“100 kadın, kalıplaşmış yargılara karşı” sloganı kullanılan söz konusu sitede, çeşitli alanlarda uzman olan 100 bilim kadınının fotoğrafları, özgeçmişleri ve iletişim bilgilerine yer verildi.
Burada yer alan uzmanların sayısının zamanla daha da artacağı belirtildi.
İnternet sitesinin açılış sayfasında paylaşılan mesajda, dünyadaki birçok araştırmayla da, nadiren kadınlardan uzman görüşü alındığının ortaya konduğu, Küresel Medya Gözlem Projesi’nin (Global Media Monitoring Project) 2015 yılı verilerine göre; çeşitli alanlarda görüşüne başvurulan uzmanların yüzde 82’sinin erkek olduğu vurgulandı.
“100Esperte” projesinin yaratıcılarından, Giulia Kadın Gazeteciler Derneği üyesi Luisella Seveso, “Meslektaşlarım Monia Azzalini ve Giovanna Pezzuoli ile projeyi tamamladığımızda, seçtiğimiz bilim kadınlarının profillerine yer versin diye Wikipedia ile de irtibata geçtik. Ancak bize, onların yeterince ‘ansiklopedik’ olmadığını, onların isimleri ve aktivitelerinin medyada yeterince yer bulmamış olmasını gerekçe göstererek bunu kabul etmediler” diye açıklama yaptı.
Seveso, “Çoğu İtalya’da çalışan bu değerli bilim kadınlarını ne kadar az tanırsanız o kadar çok unutulmuşluğa mahkum edersiniz. Ancak şimdi biz bunu değiştireceğiz” diye konuştu.