ABD'nin Yeshiva Üniversitesi'ne bağlı Albert Einstein Yüksekokulu tarafından yapılan çalışmada, beynin hafızayı nasıl inşa ettiği gözlemlendi.
Japon bilim insanları, yakın zaman önce düşüncenin oluşumunu gözlemlemeyi başarmıştı. En son görüntüler, bellek ile düşünce oluşumunun farkını gözler önüne serdi.Science dergisinde yayımlanan araştırmada, fare beyninde belleği oluşturmaktan sorumlu moleküllere floresan etiketler yapıştırıldı. Böylece, parlayan moleküller beyin içinde gerçek zamanlı takip edilebildi.

DAHA BELİRGİN ETİKETLER KULLANILACAK
Bilim insanları, çalışması en ufak etkende bozulabilen beyin sinirlerinin hareketini gözlemleyebilmenin, hafızayı oluşturan moleküler süreci ortaya çıkarmak için büyük önem taşıdığını belirtti.

Araştırmacılar, beyin sinirlerinde bol miktarda bulunan ve hafızanın oluşumunda büyük rol oynadığına inanılan yapısal protein mesajcı RNA'ları (mRNA) etiketleyerek, tarihi görüntüler elde etti.


Araştırma ekibinin başında yer alan Dr. Robert Singer, "Gözlemde, sinirlerin selektif olarak protein sentezini başlatıp sonlandırdığını gördük. Bu süreç, hafızanın nasıl oluştuğuna ait düşüncemizi destekledi" dedi.

Beynin derininde yer alan hikokampüs bölgesinde daha iyi gözlemler yapmayı amaçlayan bilim insanları, kızılötesi floresan etiketler geliştirmeyi amaçlıyor. Böylece, hipokampüsteki moleküllerin hareketleri takip edilebilecek.