2 Asırlık Beylerbeyi Sarayı Tüneli Trafiğe Açıldı
Beylerbeyi hattındaki sahil trafiğini rahatlatması hedeflenen ve 1970'li yıllardan bu yana trafiğe kapalı olan Beylerbeyi Sarayı Tüneli yeniden ulaşıma açıldı. Tünelle 1 buçuk saati bulan Üsküdar-Beylerbeyi-Çengelköy hattı sahil yolculuğunun 15 dakikaya düşmesi hedefleniyor.
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmenyaptığı konuşmada, Üsküdarlılar için bugünün tünelin açılmasından dolayı özel bir gün olduğunu söyledi.

2 ASIRLIK TÜNEL AÇILDI
Beylerbeyi Sarayı'nın yaklaşık 2 asırlık bir saray olduğunu anımsatan Türkmen, "Bugün 19Eylül 2016 günü, bu tünelin tekrar hizmete açılışının, trafiğe açılışının günüdür. Bu anlamda mutluyuz. Üsküdarlılar olarak heyecanlıyız." dedi.

Tünelin çevredeki trafiği rahatlatacağını ifade eden Türkmen, tünelin açılışının 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının başladığı güne yetişmesinin de önemli olduğunu belirtti.


OTOMOBİL VE MİNİBÜS GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLİYOR
Türkmen, tünelin uzunluğunun 150 metre, yüksekliğinin ise 2 metre 90 santimetre olduğunu, tünelin girişi ve çıkışı itibarıyla da toplamda yaklaşık 650 metrelik bir yolun trafiğe açılışının yapıldığını aktararak, "Tünelden şu anda otomobil ve minibüs geçişlerine izin veriliyor. Bunu görüp ondan sonra otobüs geçişlerine karar vereceğiz. Tünel tek yönlüBeykoz'dan-Üsküdar istikametine çalışacak." dedi.


"MESAFEYİ KISALTTI"
Türkmen konuşmasının ardından aracına binerek tünelden geçti. Tünelden geçen Elif Topal, AA muhabrine yaptığı açıklamada, tünelden bugün itibariyle haberdar olduğunu, görevlilerin yönlendirmesi sonucunda tesadüfen tüneli kullandığını söyledi. Minibüs şöferi Mustafa Çetin, "Tüneli açanlara teşekkür ediyoruz. Sağolsunlar, mesafeyi kısalttı. Trafiği de önler. Bizim için her türlü avantaj" şeklinde konuştu. Minibüs şoförü Mehmet Polat ise tünelin zaman ve yakıt olarak faydalı olduğunu söyledi.

BEYLERBEYİ SARAYI TÜNELİ

Sultan 2. Mahmud tarafından 1829–1832 yılları arasında yaptırılan Beylerbeyi Sarayı Tüneli, 1970'li yıllara kadar Üsküdar ile Beylerbeyi sahil yolunu birbirine bağlayan bir tünel olarak kullanılıyordu.


150 metre uzunluğundaki tünel, müze ve sergi salonu olarak kullanımının ardından sahil trafiğini rahatlatmak amacıyla bugün tekrar hizmete açıldı.

Beylerbeyi Sarayı'ndaki Set Bahçeleri'nin altından geçen tünel, yüksek duvarların ötesi ile Beylerbeyi Sarayı'ndaki set bahçelerinin bağlantısını da kuruyordu.

Tünelin yeniden hizmete açılmasıyla birlikte, 1 buçuk saati bulan Üsküdar - Beylerbeyi - Çengelköy hattı sahil yolculuğunun 15 dakikaya düşürülmesi hedefleniyor.

Çalışmalar sırasında tünelin orijinal dokusu muhafaza edildiği bildirildi.