Kamuoyunda ''Selam Tevhid'' olarak bilinen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” adlı soruşturmada, usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik aralarında Fethullah Gülen ve Emre Uslu’nun da bulunduğu 22’si tutuklu 81 şüphelinin yargılandığı davaya devam edildi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma mahkemenin ara kararı doğrultusunda kapalı oturumda görüldü. Duruşmada 10 bin 529 sayfalık iddianamenin okunulmasına devam edildi. İddianamenin okunma işleminin tamamlanmasının ardından tutuklu sanıklar tahliye taleplerini mahkemeye iletti. Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 6, 7 ve 9 Haziran'da görülmek üzere erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede Fethullah Gülen ve Emre Uslu’nun yanı sıra eski polis müdürleri ve Adana’da MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin muvazzaf subaylarında bulunduğu 122 şüpheli yer almıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişinin müşteki sıfatıyla yer aldığı iddianamede FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) yöneticisi olduğu ifade edilen Fethullah Gülen, Emre Uslu ve Yurt Atayün hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak'' suçlarından ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.

DAVADA YAŞANAN SÜREÇ

Yargılamaların başlamasının ardından davanın 3. duruşmasında, mahkeme heyeti CMK 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar vermişti.

Davanın 18 Mart tarihinde yapılan duruşmasında mahkeme aralarında tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR’ların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmetmişti. Mahkemenin bu kararı ile davada yargılanan sanık sayısı 80’e düşmüştü. Gazeteci Gültekin Avcı'nın yargılandığı dava dosyasının da bu dava dosyasıyla birleştirilmesiyle sanık sayısı 81’e çıkmıştı.