EDİRNE

Edirne Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'ndeki yabancı uyruklu bir grubun kaçma girişimi polisin müdahalesiyle engellendi.  

Çeşitli ülkelerden Türkiye'ye gelen ve yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmek isterken yakalanarak Edirne Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi'nde misafir edilen yabancı uyruklular, öğle yemeği sırasında çıkış kapısına yönelerek kaçmak istedi.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu kaçakların bu girişimi engellendi.

Müdahalenin ardından dolap ve sandalyeleri binanın çıkış kapısının önüne koyan grup, güvenlik güçlerinin içeri girmesini engellemeye çalıştı.

Takviye kuvvetlerin de gelmesiyle çevrede güvenlik önlemi alan polis ekipleri, gaz kullanarak kaçaklara müdahale etti. Bu sırada gazdan etkilenen bazı kaçaklar ve arbedede hafif yaralanan güvenlik görevlileri kontrol amaçlı Edirne Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Kargaşa sırasında tel örgülerden atlayarak kaçan 4 yabancı uyruklu kişi de bir süre sonra yakalandı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, olay yerine gelerek incelemede bulundu.

Merkezde 460 kişi kalıyor

Vali Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, merkezde büyük bir arbede yaşandığını belirterek, kaçma girişiminin ilk önce kadınlarla başlayıp daha sonra erkeklere sirayet ettiğini söyledi.

Kaçaklar için Edirne'nin son ümit olduğunu ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Son ümit suya düşünce zora başvurmaya başlıyorlar. Sivil itaatsizliğe geçiyorlar. Sivil itaatsizlik de emniyeti ve bizleri yoruyor. Ülkelerinde savaş olduğu için geri dönmek istemiyorlar. Özellikle 300 kadar Afganın bu sabah başlattığı bu serüven tabi diğerlerini de etkiliyor. Merkezde 460 kişi kalıyor. Yemek, barınma ve her türlü sosyal imkan sağlanıyor. 100 kişi de askeriyenin elinde var. Bunun sonu gelmiyor. Misafirlerimize gerekli ikramı ve izzeti gösteriyoruz."