Özellikle çatışmaların hüküm sürdüğü Irakve Suriye gibi ülkelerden daha iyi bir hayat umuduyla Türkiye üzerinden kaçak olarak Avrupa’ya gitmek isteyen binlerce göçmen yolda hayatını kaybediyor. Onların hayalleri ve canları üzerinden milyarlarca lira para kazanan insan kaçakçılığı çeteleri ise lüks ve eğlence içinde yaşıyor. İstanbul polisinin 6 aylık takip sonucunda düzenlediği son operasyon, bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Operasyon kapsamında 600 kaçak göçmen kurtarılırken, 19 insan taciri gözaltına alındı. Gözaltına alınanların evlerinde, kaçakçılık parasıyla lüks yaşamın fotoğrafları bulundu.

İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü Göçmen Büro Amirliği ekipleri, 6 aylık teknik takip sonucunda İstanbul’un yanı sıra Ankara ve Aydın’da tespit edilen 19 ayrı adrese baskın düzenledi. Baskında biri kadın 19 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada 53 ayrı ülkeye ait çok sayıda pasaport, pasaport yapımında kullanılan malzeme ve tabanca ele geçirildi. Ekipler, 6 aylık çalışma sırasında farklı illerde çetenin ağına düşen 600 kaçak göçmeni de kurtardı.

Çete lideri D.M., yardımcısı R.T. ve kasa B.A.’nın adreslerinde yapılan aramalarda üçlünün lüks eğlence kulüplerinde kadınlarla çektirdikleri fotoğrafları bulundu.

EMEKLİ ÖĞRETMEN DE VAR

Gözaltına alınınan İran uyruklu D.M.’nin çete lideri, Afganistan uyruklu R.T.’nin yardımcısı, B.A.’nın da örgütün kasası olduğu belirlendi. Emekli öğretmen K.E.A.’nın ise pasaportları hazırladığı ortaya çıktı. K.E.A.’nın grafik öğretmeni olduğu, gerçeğini aratmayan pasaportlar yaptığı için ‘Doktor’ lakabıyla bilindiği ve çok sayıda evinin olduğu öğrenildi.

Adliyeye sevk edilen 19 zanlıdan biri savcılık tarafından serbest bırakılırken, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 18 zanlıdan 12’si tutuklandı, 6’sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.