İstanbul’da terör örgütlerine yönelik yapılan eş zamanlı operasyonlarda El Kaide yöneticisi olmakla suçlanan ve bir süre tutuklu kalan "Ebu Hanzala" kod isimli Halis Bayancuk ve eşli gözaltına alındı. Bayancuk, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete getirildi. Ebu Hanzala kod adını kullanan Bayancuk, 14 Ocak 2014’te ’El Kaide’ operasyonu kapsamında tutuklanan 13 kişi arasında yer aldığı bildirildi.

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, örgüt bağlantılarının olmadığını belirttiği IŞİD’le ilgili o konuşması 21 Aralık 2014 tarihinde yayımlanan ‘’Halis Bayancuk’tan IŞİD’e Tam Destek’’ isimli videoda şöyle yer alıyor:

‘’IŞİD bizim Müslüman kardeşimizdir. Onlara yönelik her bir saldırıyı bize yapılmış sayarız. Ben inanıyorum ki o savaş akide savaşıdır. Ben o kardeşlerimin yanındayım. Kim o kardeşlerimize saldırı yapmışsa bunu bana yapılmış olarak kabul ediyorum. Onun için her birimiz bu konuda tarafımızı belli etmemiz lazım.’’

ÖRGÜTE YAKIN İNTERNET SİTELERİ DE ERİŞİME KAPATILDI

Öte yandan Ebu Hanzala Halis Bayancuk’un yazılarının yer aldığı ve Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen bazı internet siteleri ise teknik inceleme ve hukuki değerlendirmeler sonucunda 24 Temmuz 2015 tarihi itibariyle erişime kapatıldı.

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, Hizbullah hükümlüsü Hacı Bayancuk’un oğlu. Halis Bayancuk 2008 yılında İstanbul’da ikinci Sinagog baskını eylemini planlarken yakalandı ve bir yıl sonra tahliye edildi. Halis Bayancuk, tahliye edildikten sonra polis tarafından takibe alındı. Teknik ve fiziki takipte, Halis Bayancuk’un talimatları ile örgütün ses getirecek bir eylem hazırlığında olduğu belirlendi.

Polis, 2011’de 50 adrese operasyon düzenlemiş içlerinde Halis Bayancuk’un da bulunduğu 42 kişi gözaltına alınmıştı. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Bayancuk 24 Ocak 2013 tarihinde tekrardan tahliye edildi. Ebu Hanzala’nın yazıları Tevhid Dergisi’nde yayımlanıyor. Derginin sitesinde Ebu Sehran es-Surî imzalı Kürtçe Werin İslame (İslam’a Gelin) isimli kitabı yer alıyor.