TEKİRDAĞ Marmaraereğlisi’nde, 2011 yılında yanında kaçak çalıştırdığı 12 yaşındaki kız çocuğu C.O.’ya, cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla yargılanan Azmi Ergüney (73) önceki gün hakim karşısına çıktı.
22 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan sanık, 16 yıl 10 ay 15 gün cezaya çarptırıldı. Ancak mahkeme, “15 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmün, Anayasa Mahkemesi tarafından geçen mayısta iptalini gerekçe göstererek Ergüney’i adli kontrol ile serbest bıraktı. İptal hükmünün yürürlüğe girmesi için gereken 6 aylık süreyi beklemeyen mahkeme, “Ülkemizin yoğun ve acil sorunları nedeniyle yasa koyucunun bu suça ilişkin düzenlemeyi ne zaman yapabileceğinin bilinmiyor olması” gerekçesini ileri sürdü.
BAŞKA ÇOCUKLARI DA İSTİSMAR ETMİŞ
Silivri Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 7. duruşmasına C.O.’nun ailesinin yanı sıra İstanbul Barosu ile kadın hakları sivil toplum kuruluşları katıldı. ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ile ‘çocuğun basit cinsel istismarı’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Azmi Ergüney savunmasında kendisine yöneltilen suçlamayı reddetti. Mağdur C.O.’nun avukatlarından Selin Nakıpoğlu aynı dönemlerde başka çocukların da sanık tarafından istismara uğradığını belirterek başka bir tanığın dinlenilmesini istedi. Dosyanın bir diğer tanığı olan C.O.’nun üvey kardeşi R.C.’nin de Ergüney’in istismarına maruz kaldığı ortaya çıktı. 22 yıl hapis cezasıyla yargılanan sanık cinsel istismar suçundan 16 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına rağmen tutuklanmadı.

‘ÜLKEMİZİN ACİL SORUNLARI NEDENİYLE’
Hakim Abdullah Özer, Gülçin Erkul ve Betül Onay’dan oluşan mahkeme heyeti Azmi Ergüney’in adli kontrolle serbest bırakılmasının gerekçesini şu şekilde belirtti:
“Her ne kadar sanık hakkında hükmolan ceza miktarı nazara alındığında sanığın hükmen tutuklanmasına karar verilmesi gerekiyor ise de; sanığın mahkumiyetine konu TCK 103/1-A Maddesinin ‘15 yaşını tamamlamış mağdurlar yönünden’ Anayasa Mahkemesi’nin 26/05/2016 tarih 2005/108 esas 2016/46 sayılı kararıyla iptal edilmiş olması, iptal kararının yayımlandığı tarih olan 13/07/2016’dan itibaren 6 ay sonra iptal kararının yürürlüğe girecek olması, henüz yasa koyucunun iptal edilen madde yerine düzenleme yapmamış olması, ülkemizin yoğun ve acil sorunları nedeniyle yasa koyucunun bu suça ilişkin düzenlemeyi ne zaman yapabileceğinin bilinmiyor olması, iptal kararının yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yasa koruyucu tarafından yasal düzenleme yapılmaması halinde, tutukluluğun sanık yönünde telafisi mümkün olmayan hak mahrumiyetine neden olacak olması mahkememizin Anayasa Mahkemesi iptal kararından sonra uygulamasının bu yönde istikrar kazanması ve sanığın tutuklulukla geçirmiş olduğu süre nazara alındığında, 5271 sayılı CMK 109 ve devamı maddeleri gereğince sanığın yurt dışına çıkışının yasaklanması suretiyle adli kontrol altına alınması...”
'İSTİSMARCILARI CESARETLENDİRİR'
Sanığın tutuklanmamasının son derece yanlış olduğunu söyleyen avukat Selin Nakıpoğlu kararı şu şekilde değerlendirdi:
“Sanık, bu suçu müvekkile defalarca işlediğinden 16 sene 10 ay ceza aldı. Ancak mahkeme tutuklama kararı verecekken verememiştir. Bu durum bize, AYM’nin bu maddenin iptal edilmesi kararının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Ayrıca çocuklara karşı işlenen suçların faillerini cesaretlendiren bir noktayı getiriyor. Oysa yasalar caydırıcı olmalı, kamu vicdanını tatmin etmeli. Meclis’in hâlâ bu konuda neden yasal bir düzenleme yapmadığını anlamak mümkün değil.”
SANIK: ÇOK DAHA GÜZEL BAYANLAR VARKEN...
16 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan ancak serbest bırakılan sanık Azmi Ergüney, hazirandaki duruşmada skandal bir savunma yaparak cinsel istismar iddiasını reddetmişti. Ergüney mahkemede, “Fiziksel olarak kendilerinden çok daha güzel olan bayanlar varken ben gidip çocukla niye uğraşayım? Ayrıca hastanede yöneticilik yaptım orada yüzlerce güzel kız vardı. Niçin bunlara yönelik böyle bir iddia olmadı” sözleriyle kendini savunmuştu.
osman paksüt
PAKSÜT UYARMIŞTI: İNFİAL YARATIR
Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Alifeyyaz Paksüt, AYM’nin iptal kararına karşı oy gerekçesinde benzer durumlarla karşılaşılabileceği uyarısını yapmıştı:
“İptal kararı, örneğin, 12-13 yaşındaki çocuğa yönelik 40-50 yaşlarındaki failin işleyebileceği bir cinsel istismar suçuna da sekiz yıl hapsi çok görmek suretiyle, toplumda infial yaratacak sonuçların önünü açmaktadır. AYM’nin muradının bu olmadığına şüphe duymamaktayım. Ancak yasa koyucu yeni bir düzenleme yapmadığı takdirde ortaya çıkacak sonuç budur.”